Angst voor mensen

Yvon is ons aanbevolen door onze dierenarts (die ik overigens ook aan iedereen aan kan bevelen) voor eigenlijk een heel ander vraagstuk. Wij hebben 2 katten: Saartje, een oude dame van 11 jaar en Pip, een jong katertje van 2 jaar. Pip zit Saartje nogal op de huid bij het spelen en wij vroegen ons af of een 3e kat wellicht Pip zijn aandacht in het spel wat zou verleggen naar een wat meer “gelijkwaardige tegenstander”.

Pip had echter ook een ander, veel serieuzer, probleem. Hij is namelijk heel angstig voor mensen (behalve naar mij en mijn vrouw). Het geluid van de deurbel was genoeg voor een sprint naar boven en bij bezoek zat Pip standaard verscholen achter de kast. Nadat Pip zich uit angst voor de schoonmaker een keer van het balkon had gestort, hebben we contact opgenomen met Yvon.

Yvon kwam op gepast schoeisel (geluidloze gympen) bij ons op bezoek en wist na een paar gerichte vragen precies aan te geven waar dit gedrag vandaan is gekomen (te vroeg uit het nest gehaald en in die tijd te weinig contact met mensen). Gek genoeg kwam Pip tijdens haar bezoek naar beneden gelopen (al was het verwende nest niet ge├»nteresseerd in de worstjes die Yvon had meegenomen). Yvon heeft geadviseerd om bezoek niet aan te laten bellen, Pip voor binnenkomst al in “zijn kamer” te zetten met de deur dicht en daarna de deur open te doen met een “Hans en Grietje” spoor van “snacks” naar beneden.

Het effect wat dit op Pip heeft gehad is grenzend aan ongelofelijk: Na een paar keer Yvons advies opvolgen, kwam meneer uit zich zelf naar beneden. Niet geheel op zijn gemak, maar wel met staart omhoog en, na een half uur de spreekwoordelijke kat uit boom te hebben gekeken, zelfs gewoon zijn avondmaal in het bijzijn van het bezoek nuttigen. Maar dat is nog niet alles: Ik werk veel thuis en Pip lag altijd boven te slapen.

Tegenwoordig is Pip altijd beneden als wij thuis zijn, is veel meer benaderbaar, slaapt bij ons als we op de bank zitten, speelt meer en is volgens mij een gelukkigere kat. Yvon…many many thanks!

Loading