Angstige kat

angstige katIk beantwoord regelmatig lezersvragen voor het tijdschrift Hart voor Dieren. Dit keer gaat het over een angstige kat.

Vraag

Ik heb een katje (Miny) in huis gehaald bij mijn andere twee katten, Sprotje (5) en Bliksemtje (1). Miny is twee weken ouder dan Bliksemtje. Miny komt van bij mijn broer thuis. Ze hebben haar in huis gehaald omdat ze een katje wilden hebben, maar na een paar weken was het nieuwe eraf en hebben ze nog een kat in huis gehaald terwijl ze al twee honden, een fret en Miny hadden.

Miny werd na de komst van Felix compleet genegeerd. Miny en Felix werden dan buitengelaten. Miny is nooit meer teruggekeerd naar binnen uit schrik voor al de andere dieren. Zo heeft ze iets meer dan zes maanden buiten geleefd. Toen heb haar in huis genomen.

Ze was in het begin heel angstig. Nu, twee maanden later, komt ze al naar me in de zetel of in m’n bed om gestreeld te worden. Maar als ik rondloop en naar haar toe kom, loopt ze meteen weg. Heeft u tips hoe ik ervoor kan zorgen dat ze dan niet meer wegloopt en niet meer bang is?

Antwoord

Angst voor mensen kan verschillende oorzaken hebben; een kat kan slecht gesocialiseerd zijn, dat wil zeggen, als kitten onvoldoende kennis hebben gemaakt met mensen. Maar hij kan ook een genetische aanleg voor angst hebben of vervelende dingen hebben meegemaakt met mensen.

Als Miny als kitten zo lang heeft buiten geleefd is het waarschijnlijk dat haar angst voortkomt uit een beperkte socialisatie. De socialisatieperiode is niet over te doen maar dat betekent niet dat een kat niet kan leren zijn angst te overwinnen.

Wat te doen? Belangrijk is dat u datgene waar Miny bang voor is voorlopig voorkomt. Als u zit of ligt, ziet Miny blijkbaar geen gevaar maar als u rondloopt of naar haar toe komt wel. Loop dus niet meer naar Miny toe en zorg dat u met een grote boog om haar heen loopt.

Probeer vervolgens positieve associaties te leggen. Gooi bijvoorbeeld iedere keer dat u opstaat uit uw stoel een lekker voertje richting Miny.  Ook kunt u terwijl u rondloopt Miny regelmatig iets lekkers toegooien. Miny kan hierdoor al snel leren dat het rondlopen van u helemaal niet gevaarlijk is maar juist iets heel leuks voorspelt.

Loading