Een kitten erbij kan soms een oplossing zijn voor gedragsproblemen. Zoals bij kater Pip die spelagressie naar mensen vertoonde of bij kater Meneer Nilsson die pica vertoonde (eten van niet eetbare dingen). Maar het is geen standaardoplossing; het ligt uiteraard aan de oorzaak van het probleem!
Eigenaar Pip: Hierbij wil ik je bedanken voor alle hulp! Een maatje erbij voor Pip was echt de gouden tip! Pip is superblij met zijn speelmaatje en is vanaf dag 1 dikke vrienden. Nu heeft hij eindelijk een speelmaatje waarmee hij lekker gek kan doen. Pip heeft sindsdien onze kinderen helemaal niet meer aangevallen en ook het jagen in de avond op ons is verleden tijd. Happy kat, happy family 😉 Nogmaals bedankt voor het goede advies!
Eigenaar Meneer Nilsson: Het gaat heel erg goed. Ze zijn echt de allerbeste vrienden geworden, eigenlijk vrijwel direct. Ze liggen altijd samen, ze spelen heel veel en likken elkaar schoon. Nilsson eet voor zover ik weet nooit meer stof, ik kan zelfs sokken laten slingeren 😉 Ongelooflijk toch! Het had eigenlijk niet beter kunnen uitpakken! Dus nogmaals enorm bedankt voor je goede advies.
Ook zullen niet alle katten gemakkelijk een kitten accepteren.In het algemeen kun je zeggen dat het succes samenhangt met de socialisatie met soortgenoten en overeenkomstige behoeften aan spel. Jonge katten hebben zelf nog een sterke behoefte aan spel dus zullen een kitten erbij leuker vinden dan een oudere kat die geen spelbehoefte meer heeft. Bij katten die goed gesocialiseerd zijn met andere katten en niet te vroeg uit het nest gehaald zijn gaat een kitten erbij meestal ook goed. Het gaat vaak mis als het leeftijdverschil te groot is en/of de kat slecht gesocialiseerd is met soortgenoten.
Uiteraard is een voorzichtige introductie van het kitten ook belangrijk. Wilt u meer lezen over het introduceren van katten dan kunt u het artikel De introductie van een nieuwe kat lezen. Dit artikel heb ik samen met mijn collega gedragstherapeut en dierenarts Nienke Bijvoets geschreven. Wilt u weten of uw kat gebaat is bij de komst van een kitten? Neem dan contact op met een kattengedragstherapeut in uw regio.