Gedragsproblemen bij katten

gedragsproblemen voorkomenGedragsproblemen bij katten kunnen om verschillende redenen ontstaan maar een belangrijke oorzaak ligt vaak in de jeugd. Als een kitten te vroeg wordt gescheiden van moeder en nestgenoten, of soms juist te laat naar een nieuwe omgeving verhuist, kan er asociaal gedrag, agressie of angst ontstaan. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is de leeftijd waarop een kitten zelfstandig kan eten (7 á 8 weken) niet per se de leeftijd waarop het kitten al op kamers kan. Op welke leeftijd dan wel is niet eenduidig te beantwoorden. Dat hangt namelijk af van de situatie waarin het kitten opgroeit en van de omgeving waarin het kitten naar toe verhuist.

Goede socialisatie

Stel dat een kitten opgroeit met mensen, kinderen, soortgenoten en andere dieren. En dat het kitten veel verschillende prikkels zoals huishoudelijke geluiden ervaart. Dit kitten wordt goed gesocialiseerd en kun je beter wat langer bij de moeder en nestgenootjes laten. Bijvoorbeeld tot 10 weken als er in de nieuwe omgeving contact met  andere katten mogelijk is, en als dat niet mogelijk is misschien zelfs wel tot 14 weken. Voor de ontwikkeling van sociaal gedrag is het namelijk van belang dat een kitten 9 tot 14 weken contact heeft met soortgenoten.

Een ander verhaal wordt het als een kitten opgroeit in een omgeving met weinig prikkels zoals een schuur, waar het weinig contact heeft met mensen of kinderen….

Lees hier de volledige blog die ik over dit onderwerp schreef voor Verhuisdieren.nl.

Loading