Introductie van een nieuwe kat

introductie van een nieuwe katDe introductie van een nieuwe kat kan het beste geleidelijk aangepakt worden. Als katten elkaar niet kennen is het namelijk niet verstandig ze direct bij elkaar te zetten. Katten zijn territoriaal en hebben tijd nodig om aan elkaar te wennen. Een abrupte introductie kan tot een conflict leiden waarbij de eerste kennismaking direct verpest is en zowel de katten als de eigenaar in de stress schieten. Ook kan het de start zijn van een langdurige intolerantie tussen de katten en leiden tot problemen zoals angst, agressie en sproeien. Eerder schreef ik over dit onderwerp een uitgebreid artikel, hieronder kun je enkele passages uit dit artikel lezen.

Een nieuwe kat in huis

Hoe een kat reageert op het toevoegen van een andere kat aan het huishouden hangt af van de genetische achtergrond van de kat, de socialisatie met soortgenoten en latere ervaringen met andere katten. Katten die als kitten geadopteerd zijn en daarna jarenlang als enige kat zijn gehouden, kunnen een gebrek aan sociale vaardigheden hebben en eerder geneigd zijn agressie in te zetten. Toch kan ook de manier van introduceren een oorzaak zijn van de agressie en daaropvolgende langdurige intolerantie. Het is daarom aanbevolen een nieuwkomer op de juiste manier te introduceren. Hierbij is het de bedoeling dat de al aanwezige katten leren wennen aan een nieuw geurprofiel en dat de nieuwkomer zich het nieuwe territorium eigen kan maken zonder dat er agressie kan plaatsvinden. Het doel moet niet zozeer het creëren van vriendschap zijn maar het creëren van tolerantie, hoewel vriendschap natuurlijk mooi meegenomen is.

De introductie voorbereiden

Een goede introductie begint met een goede voorbereiding. Voordat de nieuwe kat komt, is het van belang een aparte kamer voor de nieuwkomer in te richten met een kattenbak, water, voer en een aantal rust- en schuilplaatsen. Ook is het verstandig om van tevoren zowel in de aparte ruimte als in het andere deel van het huis een feromoonverdamper te installeren en deze minimaal vier weken te laten hangen. Een dergelijke verdamper verspreidt kunstmatige feromonen, stoffen die katten zelf ook afscheiden en het gevoel van  bekendheid met de omgeving vergroten. Het is de bedoeling de kat voorlopig apart te houden en hem eerst de gelegenheid geven volledig vertrouwd te raken met de nieuwe omgeving en de eigenaar. Pas op het moment dat de nieuwe kat normaal eet, rust en de eigenaar benadert, kan hij volgens onderstaande stapjes geïntroduceerd worden aan de al aanwezige kat(ten).

Klik hier voor het stappenplan.

Loading