Kaal likken

Beste dierenliefhebbers,

Ruikaal likkenm een jaar geleden werden deze twee wollige katten ondervoed en verwaarloosd op straat gevonden en in een asiel geplaatst. Hun leeftijd werd geschat op 8 maanden. Ik was op slag verliefd op hun lieve snoetjes hun zachte karakter, twee weken later nam ik Pluis en Bloem mee naar huis. Vanaf nu zouden ze een fijn en ontspannen kattenleven krijgen, dacht ik.

Na enkele dagen begonnen de problemen; onzindelijkheid, krabben aan meubels, angstig wegkruipen, klagelijk miauwen, het ergste was het kaal likken van de poten en buik. Ook het borstelen van de vacht was een groot en angstig gevecht. Bij de dierenarts werden medische oorzaken uitgesloten. Er was geen enkele therapie die aansloeg. Ze hebben diëten, tabletten en injecties gekregen. Ook thuis heb ik van alles geprobeerd om ze meer op hun gemak te stellen. Rustgevende spray, spelen, verstopplekken, aandacht en geduld. Niets hielp en de problemen deden zich steeds frequenter voor. Pluis begon ook Bloem aan te vallen. Afstand nemen van de katten was geen optie, maar de katten waren duidelijk ongelukkig in hun nieuwe huis. Ik had geen plannen meer en was ten einde raad.

Via de Dierenkliniek ben ik in contact gekomen met Yvon Sweere. Ik heb haar een lange mail gestuurd waarin ik de situatie van Bloem en Pluis uitlegde. Yvon reageerde snel en het leek haar verstandig om de katten thuis te observeren. Na het invullen van de vragenlijsten maakte we een afspraak voor het consult.

Het consult aan huis was zeer leerzaam. Yvon heeft mij veel inzicht gegeven in het gedrag van de katten. Het was leuk en leerzaam om te horen waarom ze het gedrag vertoonde. En nog belangrijker, wat er voor zorgde dat het verkeerde gedrag werd versterkt. Hierbij kwamen niet de katten kijken maar mijn reactie op hun gedrag. Yvon vertelde mij dat het stress likken van de vacht veel tijd zou gaan kosten.

Een paar dagen later ontving ik de therapie en ben direct aan de slag gegaan. Onder andere meer kattenbakken, klimpalen, juist gedrag op de goede manier belonen en zorgen dat de katten zich op een natuurlijke manier konden uiten.

Geweldig! De therapie wierp snel zijn vruchten af, binnen een paar dagen. Pluis plaste vrijwel meteen niet meer in huis, vechten was voorbij en het krabben aan de meubels ook. Het overmatig likken van de vacht en het trainen van de borstelbeurten heeft veel tijd en geduld gekost.

Bovenal kan ik zeggen dat mijn katten eindelijk op hun gemak zijn. De problemen behoren tot de verledentijd. Mijn nieuwe eethoek vertoont geen spoor van een nagel en de kattenbuiken zijn helemaal bedekt met haar. Natuurlijk kan er altijd een terugval zijn maar nu weet ik wel dat er een oplossing voor is.

Yvon, hartelijk bedankt voor al je kundige adviezen en snelle reacties op mijn vragen.

Veel groeten Anne-Marie, Pluis en Bloem

Loading