Kitten bij volwassen kat

kitten bij volwassen katWij hadden een kater-kitten (Nelson) van 4,5 maand oud genomen bij een poes van 4 jaar oud (Britta). Beiden katten zijn Cornish Rex katten. De poes van 4 jaar was in het verleden wel eens dominant en daarom hadden wij er voor gekozen om er een jong kitten bij te zetten.

Dat ging helaas helemaal niet goed. We konden de katten niet alleen bij elkaar laten omdat het kitten steeds werd gegrepen, geslagen en gepest. Soms ging het een hele dag goed (een enkel incident), dan weer ging het een hele dag niet goed. Als wij er niet bij waren en ’s nachts lieten we ze dus niet bij elkaar maar hadden ze elk een eigen ruimte met eigen kattenbak. Ondanks dat het kitten erg veel belaagd werd zocht hij wel steeds de aandacht van de poes op, maar elke keer ging het mis.

Wij wisten niet goed meer wat we hier aan konden doen, adviezen van de dierenarts haalden ook niets uit en het enige alternatief leek ons om het kitten terug te brengen naar de Cattery. Voordat wij echter daadwerkelijk tot deze beslissing over zouden gaan, riepen wij de hulp van Yvon in. Wij hadden via internet al iets gelezen over kattenpsychologen met een Tinley opleiding, en toen de dierenarts ons dit ook aanraadde zijn we op internet verder gaan zoeken en gekomen op de site van Yvon. Wij hebben haar toen ons probleem voorgelegd en een filmpje gestuurd waarop goed te zien was wat er thuis gebeurde.

Yvon heeft ons bij het thuisbezoek duidelijk gemaakt dat er geen echte agressie bij de katten aanwezig was, niet bij de oude poes en ook niet bij het kitten, maar dat de introductie te snel was gegaan waardoor de katten niet voldoende tijd hadden om aan elkaar te wennen. Yvon heeft ons inzicht gegeven in de situatie en het denken van de katten en wat hun lichaamstaal zoal aangaf. Wij hebben haar advies opgevolgd om de katten geruime tijd uit elkaar te halen, daarna de introductie langzaam te laten verlopen, en lekkere hapjes te geven of te spelen zodra ze bij elkaar waren.

De situatie is nu dat ze gelijk aan elkaar zijn, elkaar accepteren en geregeld met elkaar spelen. Uiteraard valt er af en toe ook nog wel eens een mep, maar ze zijn nu gelijkwaardig aan elkaar, ze gaan elkaar ook niet meer uit de weg en ze kunnen het van elkaar hebben als er een wordt aangehaald. Alleen samen op bed is nog wat moeizaam omdat dat voor allebei de favoriete plek is. Maar al met al zijn het echte maatjes van elkaar geworden!

Toine & Karin

Loading