Mijn kat sproeit ineens

Samen met mijn collega’s van Tinley Gedragstherapie voor Dieren schijf ik voor het maandblad Ditjes & Datjes. Dit keer gaat het over katten die ineens sproeien.

Als een kat ineens gaat sproeien, is dat heel vervelend, maar het is normaal kattengedrag. Katten gebruiken urine om een boodschap over te brengen, het is voor hun dus een vorm van communicatie. Door recht achteruit een beetje urine te sproeien, laat de kat een geurvlag achter met daarop vrij vertaald de boodschap: „Hier ben ik.” Katten geven hiermee dus hun aanwezigheid aan in een bepaald gebied.

De reden dat katten ineens gaan sproeien kan hormonaal zijn. Als ze oud genoeg zijn om zich voort te planten, kunnen ze andere katten willen informeren dat ze beschikbaar zijn voor voortplanting. Dit geldt voor zowel katers als voor poezen, die kunnen ook sproeien! Op tijd castreren (bij poezen wordt dat in de volksmond ‘steriliseren’ genoemd) kan dus helpen. Het biedt echter geen waterdichte garantie, want gecastreerde katten kunnen ook sproeien, maar de kans erop is wel veel kleiner.

Als gecastreerde katten gaan sproeien, is er meestal iets aan de hand in de omgeving. Katten zijn territoriale dieren en als ze geconfronteerd worden met vreemde katten in hun territorium kunnen ze zich onzeker gaan voelen. Het territorium is heel belangrijk voor katten, daarin bevindt zich hun voedsel en voelen ze zich veilig. Als er dus een vreemde buurkat in huis of tuin komt, of als er een nieuwe soortgenoot plots geïntroduceerd wordt, is dat heel bedreigend voor ze. Het is voor een kat vaak een reden om te gaan sproeien en op deze manier duidelijk te maken dat het zijn territorium is.

mijn kat sproeit ineensTip 1 Blaasontsteking of –gruis

Begint u kat ineens te sproeien, dan moet hij worden gecastreerd of gesteriliseerd. Is dat al gebeurd en sproeit hij toch? Laat dan de dierenarts de urine van de kat onderzoeken. Medische oorzaken zoals een blaasontsteking of blaasgruis kunnen (mede) een rol spelen bij het sproeien.

Tip 2 Huis en tuin katvrij

Voorkom dat er vreemde buurkatten in uw huis komen door een kattenluik met chiplezer te installeren. Een dergelijk luikje kunt u zo instellen dat het deurtje alleen opengaat voor  uw kat. Houd ook uw tuin katvrij. Katten zijn gewoontedieren en hebben vaak vaste routes. Als u bekijkt welke routes vreemde katten nemen om in uw tuin te komen, kan het voldoende zijn om deze routes te blokkeren. Soms is het echter nodig om de hele tuin af te schermen.

Tip 3 Territorium stappenplan

Zet een nieuwe kat nooit zomaar in het territorium van uw oude kat. Op www.mijnkatisagressief.nl vindt u bij de praktische tips een stappenplan dat u kunt volgen om de katten geleidelijk aan elkaar te laten wennen. Zorg in multi-kat-huishoudens ook voor meerdere water- en voerbakjes, slaapplekken en kattenbakken. Dit vermindert de gevoelens van competitie en zorgt ervoor dat de katten elkaar altijd kunnen vermijden als ze willen.

Loading