Ruzie tussen katten

Ineens ontstaat er ruzie tussen katten die daarvoor prima met elkaar door een deur konden. Komt dat nog goed? Ik val maar direct met de deur in huis; bij plotselinge ruzie tussen katten komt het helaas niet altijd goed. In ongeveer een derde van de gevallen waarbij mijn collega-gedragstherapeuten en ik worden ingeschakeld is de relatie tussen de katten helaas onherstelbaar beschadigd.

Redirectie-agressie

Hoe komt het dat katten die elkaar kennen plots problemen met elkaar krijgen? Een veel voorkomende oorzaak is redirectie-agressie na het zien van een vreemde kat. Met redirectie-agressie wordt bedoeld dat een kat opgebouwde spanning afreageert op een ander die niets met de spanning te maken heeft. Als een kat bijvoorbeeld een buurkat ziet in de tuin kan dat voor agressieve opwinding zorgen. De andere kat des huizes, die toevallig in de buurt is, kan dan het doelwit van de agressie worden.

Een andere veel voorkomende oorzaak van plotselinge ruzie tussen katten die samenleven is de terugkeer van een kat die bij de dierenarts (of trimsalon) is geweest. Voor ons moeilijk voor te stellen (“je ziet toch dat het Tijgertje is!?”), maar katten herkennen elkaar vooral aan hun geur. De vreemde geur die de kat meeneemt kan bij de thuisblijver het idee geven dat er een indringer in zijn territorium staat.

Katten laten uitvechten?

Een nog steeds gehoord advies bij plotselinge ruzie is dat je het katten moet ‘laten uitvechten’. Dit is een slecht advies, want het leidt vaak tot een verergering van de problemen. Een conflict zorgt namelijk voor negatieve associaties, ieder gevecht wat daar op volgt zal deze onaangename associatie versterken en tot meer wantrouwen leiden. Hoe meer gevechten er zijn geweest, hoe kleiner de kans dat het nog goed komt tussen de katten. Helaas vaak tot verdriet van de eigenaren die een verkeerd advies hebben gekregen.

Bij plotselinge ruzie tussen katten is het daarom heel belangrijk de katten direct van elkaar te scheiden en te laten kalmeren. Gaat het bij het weerzien na een of twee dagen vervolgens weer mis, dan kan een gedragstherapeut met een stappenplan helpen de katten weer bij elkaar te krijgen.

Deze blog verscheen eerder op Verhuisdieren.nl.

Loading