Tips voor een blije kat

tips voor een blije kat

Tip 1 – Bevestig wat plankjes aan de muur van uw tuin of balkon, het liefst natuurlijk op een zonnige plek.

Katten brengen graag op verhoogde oppervlakken door. Vanuit veilige uitkijkposten zoals plankjes aan de muur, klimpalen en andere verhogingen kunnen ze onderzoeken wat er rondom gebeurt. Daarnaast bieden verhoogde constructies katten ook de mogelijkheid voor natuurlijke gedragingen als klimmen en springen. Bijkomend voordeel is dat je met plankjes ook de beschikbare ruimte vergroot.

Tip 2 – Koop wat kattenkruid (Catnip) en strooi wat op de grond of doe het in een sok en leg er een knoop in.

Kattenkruid wekt bij veel katten een typische reactie op: snuffelen, wrijven, rollen en spelen. Het is onbekend waarom, maar katten lijken het erg lekker te vinden. Overigens niet alle katten; de typische kattenkruidrespons wordt door 50 tot 70% van de katten getoond. Omdat het voor opwinding kan zorgen, is het belangrijk iedere kat zijn eigen kattenkruid te geven anders kan het tot afreageren leiden.

Tip 3 – Plaats meerdere waterbakjes op verschillende plekken in huis.

Katten halen normaal gesproken vocht uit hun prooi. Als ze brokjes krijgen is er een risico dat ze te weinig vocht binnenkrijgen waardoor er urinewegproblemen kunnen ontstaan. Door het aanbieden van meerdere bakjes water gaan veel katten vanzelf wat meer drinken. Haal voer en water ook uit elkaar; katten lijken niet graag te eten en te drinken op dezelfde plek. Dat is waarschijnlijk de reden dat ze uit vazen, glazen en wc-potten drinken.

Tip 4 – Koop een fleecedekentje en leg dat in de vensterbank of op een andere hoge, zonnige/warme plek met uitzicht.

Katten brengen een groot deel van de dag rustend en slapend door. Daarom is het belangrijk dat er voldoende slaapplekken zijn met de juiste ondergrond. Katten hebben een voorkeur voor materialen die een constante temperatuur houden, zoals stro, papier(snippers), jute, geweven stoffen, hout(krullen) en polyester fleece. Ook slapen ze niet graag op de grond. Een kat kan als een semi-boomdier worden beschouwd dat een deel van zijn tijd niet op de vloer maar op verhoogde oppervlakken doorbrengt. Vanuit veilige uitkijkposten kunnen ze onderzoeken wat er rondom gebeurt.

Tip 5- Maak het reismandje onderdeel van je interieur, leg er een lekker fleecedekentje in en gooi er regelmatig een snoepje in.

Je ooit afgevraagd waarom je kat verdwenen is als je het reismandje tevoorschijn haalt? Katten leggen net als alle andere dieren, inclusief mensen, associaties; dit wordt klassieke conditionering genoemd. Als een reismandje alleen tevoorschijn komt als de kat naar de dierenarts moet, legt hij een onaangename associatie met het mandje. Door van het mandje een fijne plek te maken, leg je een positieve associatie.

Deze tips verschenen eerder op Verhuisdieren.nl.

Loading