Waarom loopt mijn kat mij achterna?

Samen met mijn collega’s van Tinley Gedragstherapie voor Dieren schijf ik voor het maandblad Ditjes & Datjes. Dit keer gaat het over de vraag waarom katten je achterna lopen.

waarom loopt mijn kat mij achterna

Hoewel katten geen echte groepsdieren zijn, kunnen ze wel sociaal gedrag vertonen, niet alleen naar elkaar maar ook naar mensen. Ze liggen tegen elkaar aan of tegen ons, ze wassen elkaar en laten zich aaien door ons. Een kat kan dus van gezelschap houden en je achterna lopen omdat hij graag bij je in de buurt is.

Een kat die je overal volgt, tot in de wc toe, kan echter ook verveeld zijn. Zeker voor katten die binnen worden gehouden, ben je als eigenaar een leuke bron van afleiding. Bij jou in de buurt blijven betekent kans op een spelletje, knuffel of andere stimulatie. Ga je met zo’n  kat verhuizen naar een huis met tuin, dan is de kans groot  dat hij je ineens veel minder achterna loopt. Het buitenleven biedt nu eenmaal veel meer uitdagingen.

Een kat kan je ook achternalopen voor eten. Misschien heb je hem in het verleden regelmatig iets lekkers gegeven of heeft hij honger? Veel katten worden niet op de juiste manier gevoerd, waardoor ze een groot deel van de dag een lege maag hebben. Een hongerige kat kan je achterna lopen in de hoop op eten en kan ook gaan miauwen om de aandacht te trekken.

TIP 1 Voorkom verveling

Om verveling tegen te gaan, is het belangrijk dat een kat voldoende bezigheden heeft. Katten besteden van nature een groot deel van de dag aan jagen en het verkennen van nieuwe gebieden. Speel dus regelmatig met hengels en boots een prooi na, wissel de hengels ook af. Geef je kat daarnaast de mogelijkheid om dagelijks alle ruimtes in huis te verkennen. En bied het voer aan in voerpuzzels zodat hij er iets voor moet doen.

Tip 2 Voorkom honger

Veel katten krijgen maar twee keer per dag eten, in de ochtend en aan het eind van de middag. Dat betekent dat ze een groot deel van de dag en nacht hongerig zijn. Wat beter bij het natuurlijke eetgedrag van katten past, zijn meerdere kleine beetjes, verspreid over de dag en nacht. Een kat is tenslotte ook ’s nachts actief. Bied het voer dus onbeperkt aan of in meerdere kleine porties verspreid over 24 uur.

Tip 3 Gedrag negeren

Als je kat niet verveeld of hongerig is en je wordt gek van het achterna lopen of miauwen, negeer het dan. Geef de kat geen aandacht, zeg niets en reageer ook niet geïrriteerd. Als je dit volhoudt leert de kat vanzelf dat het achterna lopen hem niets oplevert. In het begin kan het gedrag wel verergeren; de kat kan nog meer aandachtvragend gedrag uit de kast trekken totdat het duidelijk wordt dat zijn gedrag echt niet meer werkt.

Loading