Vermiste kat?

vermiste katHelaas raken er regelmatig katten zoek, tot wanhoop van bezorgde eigenaren. Hieronder enkele tips die behulpzaam kunnen zijn bij de zoektocht.

Een angstige kat, een kat die onbekend is met de omgeving of een kat die geschrokken is, zal zich in eerste instantie verstoppen. Dat is het copingsmechanisme bij dreigend gevaar. Je kunt daarom het beste ’s avonds of ’s nachts zoeken. Dan is het stil en durft een kat eerder zijn schuilplaats te verlaten of te mauwen. Roep zijn naam en blijf een tijdje staan. Soms duurt het namelijk even voordat een kat durft te reageren, zeker als hij erg geschrokken en angstig is. Zoek bij voorkeur niet met vreemden er bij; vreemde stemmen en geluiden kunnen angstige katten weerhouden om zich te laten zien of horen.  Plekken waar katten zich vaak schuilhouden zijn schuurtjes, onder struiken en onder auto’s.

Meld de vermissing aan bij Amivedi, Mijn dier is zoek en de Nederlandse Databank Gezelschapsdieren (als hij gechipt is). Er zijn ook diverse Facebook-groepen voor vermiste huisdieren en op Twitter is De Hereniging populair. Het kan ook verstandig zijn om contact op te nemen met het dichtstbijzijnde dierenasiel en de dierenambulance. De dierenambulance haalt namelijk niet alleen gewonde dieren op, maar brengt ook gevonden dieren naar het asiel. Het is in Nederland zo geregeld dat een asiel een dier na 2 weken mag herplaatsen. Doe ook een melding bij dierenartsen in de regio, die krijgen ook regelmatig vondelingen binnen. Breng een flyer voor op prikbord en vraag of de kat eventueel ook op hun Facebook-pagina mag.

Lees meer tips in mijn blog voor Verhuisdieren.

Loading