Aandachtvragend gedrag

aandachtvragend gedrag

Aandachtvragend gedrag is gedrag  waarvan een kat geleerd heeft dat het succesvol is bij het verkrijgen van een reactie. Veel eigenaren zien aandachtvragend gedrag bij hun kat, maar slechts een klein percentage ziet het gedrag als een probleem. Het gedrag wordt pas problematisch voor een eigenaar als de frequentie of manier van aandacht vragen ongewenst is. Gehoorde noodkreten zijn dan: ‘Mijn kat houdt mij uit mijn slaap. Ik kom niet aan mijn bezigheden toe. Als ik geen aandacht geef, begint hij iets te slopen. Het lijkt alsof het nooit genoeg is. Mijn kat volgt mij overal.’

Hoe uit aandachtvragend gedrag zich?

Miauwen is waarschijnlijk de meest bekende uiting van aandachtvragend gedrag. Katten onderling miauwen nauwelijks, ze communiceren vooral via geuren en lichaamstaal. Het is een vorm van communicatie die naar mensen toe ontwikkeld is. Wij mensen zijn nu eenmalig vocaal ingesteld, wij zijn praters, en reageren meer op een mauw dan op een geurvlag of een omhooggestoken staart. Naast het miauwen zie je gedragingen als voor de voeten lopen, aantikken met een pootje, aan de kleding trekken, springen op ‘verboden’ gebieden, over het bureau of bed lopen, of voor de voeten lopen. Soms worden katten destructief; gooien ze objecten omver of krabben ze aan de meubels om aandacht te vragen.

Katten zijn vaak heel goed in het ontdekken van gedragingen die eigenaren niet kunnen negeren en die altijd ‘werken’, altijd een reactie opleveren, zelfs wanneer de eigenaar met iets anders bezig is. Dit kan een bepaalde mauw zijn die de eigenaar heel vertederend vindt of als de kat mooie spulletjes laat wankelen op een kastje. Aandachtvragend gedrag treedt alleen op als de eigenaar aanwezig is en kan erger worden als eigenaren bezig zijn met iets anders. Katten kunnen meestal goed voorspellen wanneer de aandacht wordt weggenomen, bijvoorbeeld als de telefoon gaat of de tune van het favoriete tv-programma  van de eigenaar te horen is, en starten precies op dat moment hun aandachtvragend gedrag. Aandachtvragend gedrag kan erger worden als een kat geen idee heeft wanneer er aandacht verkrijgbaar is en wanneer niet. Een onzekere uitkomst kan ook tot frustratie leiden, of tot overspronggedrag zoals het plots wassen of krabben van zichzelf.

Lees verder in mijn artikel Mag ik even aandacht?

Loading