Gedragsproblemen bij de kat: vijf misverstanden

gedragsproblemen bij de katKatten zijn erg leuk gezelschap. Soms kunnen ze echter ook vervelend gedrag vertonen, zoals onzindelijkheid of agressie. Over de oorzaken van gedragsproblemen bij de kat bestaan nogal wat misverstanden. Deze leiden niet alleen tot een verkeerde aanpak, maar vaak ook tot het onnodig afstaan van een kat. In dit artikel worden vijf veel voorkomende misverstanden over gedragsproblemen bij katten besproken en worden er tips gegeven.

Misverstand #1 Een onzindelijke kat is een gestreste kat

Onzindelijkheid komt heel veel voor bij katten en de heersende gedachte is dat stress daarin een grote rol speelt. Stress kan urinewegproblemen veroorzaken die op hun beurt tot onzindelijkheid kunnen leiden. Maar als een medische oorzaak door de dierenarts is uitgesloten, is de boosdoener bijna altijd de kattenbak. Katten hebben duidelijke voorkeuren voor het doen van hun behoeften en daar voldoen de meeste kattenbakken niet aan. Vieze bakken, overdekte bakken, te weinig bakken, te kleine bakken, verkeerde vullingen en verkeerde locaties. Allemaal redenen voor een kat om ergens anders zijn behoeften te doen. Als een kat eenmaal de bak gaat mijden, kan hij vervolgens vrij snel leren dat een andere locatie beter aan zijn wensen voldoet. De bank, deurmat of bed zijn niet overdekt, wel schoon, ruim en rustig, en prettig voelend aan de pootjes; prima plekken om er voortaan te plassen of te poepen! Als gevolg van een verkeerd ‘kattenbakmanagement’ ontstaat er dus al snel een geconditioneerde (aangeleerde) onzindelijkheid, een door gedragstherapeuten veelvuldig gestelde diagnose.

Tip: Als uw kat onzindelijk is, laat dan als eerste de urine onderzoeken. Is er geen medische oorzaak, ga dan als eerste aan de slag met de kattenbakken. Op www.mijnkatisonzindelijk.nl vindt u tips voor een goed kattenbakmanagement. Is het probleem dan nog niet opgelost, dan is de onzindelijkheid waarschijnlijk geconditioneerd en kan een gedragstherapeut u helpen de conditionering te doorbreken.

Benieuwd naar de overige 4 misverstanden? Klik hier voor het gehele artikel.

Loading