Mijn kat plast in huis; een veelgehoord probleem dat aanleiding kan zijn om een kat te willen herplaatsen. Onzindelijkheid is echter goed te verhelpen! Plast jouw kat in huis? Volg dan onderstaande stappen.
Laat als eerste de urine van de kat onderzoeken. Medische oorzaken spelen vaak (mede) een rol. Aandoeningen van de lagere urinewegen, nierproblemen, suikerziekte en cognitieve disfunctie (een vorm van dementie) kunnen bijvoorbeeld tot onzindelijkheid leiden. Ook pijn tijdens het plassen of gewrichtsproblemen bij de oudere kat, kunnen ervoor zorgen dat een kat de kattenbak gaat vermijden.
Is een medische oorzaak uitgesloten, probeer dan te achterhalen of de kat onzindelijk is of met urine markeert. Dat zijn verschillende problemen met verschillende oorzaken. Onzindelijkheid wordt bijna altijd veroorzaakt door de aangeboden ontlastlocaties; vieze bakken, overdekte bakken, te kleine bakken, te weinig bakken, verkeerde vullingen of verkeerde locaties. Ga in het geval van onzindelijkheid dus aan de slag met de kattenbakken. Op www.mijnkatisonzindelijk.nl vindt je tips voor een goed kattenbakmanagement.
Markeergedrag treedt vaak op als een kat zich ‘bedreigd’ voelt en zijn territorium veilig wil stellen. Zorg in dat geval dat er geen vreemde katten in het huis of in de tuin kunnen komen. Installeer een luik met chiplezer en scherm de tuin af. Mocht jouw kat nog niet gecastreerd/gesteriliseerd zijn dan is dat uiteraard de eerste stap.
Lukt het met bovenstaande tips niet om het probleem op te lossen, schakel dan een gediplomeerde en ervaren kattengedragstherapeut in.Een deskundige kan een analyse van het probleemgedrag maken en adviezen geven die aansluiten bij de oorzaak. Geef geen geld uit aan allerlei hulpmiddelen zolang nog niet duidelijk is wat er precies aan de hand is. Een middel tegen stress heeft bijvoorbeeld geen enkel effect als een kat onzindelijk is vanwege het kattenbakmanagement.
Het volledige stappenplan is te lezen op mijn blog voor Verhuisdieren.