Spelen of vechten?

Spel is niet alleen leuk om naar te kijken maar heeft ook een functie. Wat de exacte functie van spelgedrag is, is nog niet duidelijk maar er zijn verschillende theorieën.

spelen of vechten

De theorie die het meest onderzocht is, gaat er vanuit dat in spel de motorische vaardigheden geoefend worden, met name de vaardigheden die nodig zijn voor de jacht. Tijdens het spel worden allerlei gedragingen gezien die katten tijdens de jacht vertonen, zoals besluipen, achtervolgen en vastgrijpen van dingen die bewegen.

Tijdens het spel oefenen katten ook gedragingen en houdingen die zichtbaar zijn tijdens echte conflicten met andere katten, zoals het aannemen van een dreigende houding, slaan, worstelen en bijten. Dan kan het soms lijken alsof er serieus gevochten wordt. Hoe weet je nu als katteneigenaar wanneer katten spelen of vechten?

Het onderscheid tussen spel en een conflict kun je zien (en horen!) aan de lichaamstaal van een kat. Spelende katten houden hun nagels ingetrokken, bijten geremd en maken geen geluid. Ook tonen ze in het spel vaak een ‘spelgezicht’ en staat hun bekje half open. Daarnaast wisselen spelende katten van rol en zitten ze elkaar om beurten achterna. Eenrichtingsverkeer is dus geen spel!

Deze blog is eerder verschenen op Verhuisdieren.nl. Meer lezen over spel bij katten? Lees het artikel van mij en mijn collega gedragstherapeut en dierenarts Nienke Bijvoets Katten & spel.

Loading