Likken, wassen, poetsen: waarom likt mijn kat zoveel?

Als je katten een tijdje observeert, zie je dat ze zichzelf veel likken. Al dat gepoets is vooral bedoeld om vuil en parasieten zoals vlooien uit de vacht te verwijderen. Katten gebruiken hierbij hun tong als een soort kam; hun tong is bedekt met achterwaarts gerichte weerhaakjes. Daarom voelt het ook zo ruw als een kat jou met zijn tongetje likt. Om hun vacht schoon te houden, gebruiken katten niet alleen hun tong, maar maken ze ook knabbelende bewegingen met hun tanden.

waarom likt mijn kat zoveel

Katten likken soms ook andere katten, dit is een vorm van sociaal gedrag en zie je alleen bij katten die bevriend zijn met elkaar. Likken ze elkaar uit genegenheid of om geuren uit te wisselen? Het is bekend dat een gemeenschappelijke geurprofiel belangrijk is voor katten die een territorium delen. Zo’n geurprofiel kunnen ze bereiken door elkaar te wassen (of kopjes te geven en tegen elkaar aan te wrijven).

Maar misschien likken ze elkaar ook wel uit genegenheid. Dat zou betekenen dat ze ons ook lief vinden als we een likje krijgen of als ze in ons velletje knabbelen. Dat bedoelt men natuurlijk met de liefdesbeetjes! Het opmerkelijke is dat als je katten elkaar ziet wassen, ze dan vooral de kop van de ander wassen. Dat verklaart waarschijnlijk waarom katten het liefst ook door ons op hun kopje geaaid worden, en liever niet op hun lijf. Dat doen ze bij elkaar ook niet!

Tip 1 Plots wassen

Als een kat zichzelf plots ‘vanuit het niets’ begint te likken, dan is dat waarschijnlijk overspronggedrag. Dit is een vorm van conflictgedrag waarbij een dier even niet weet wat te doen of hoe iets te bereiken. De kat ‘springt dan over’ op ander gedrag wat niets met de situatie te maken heeft. Dat kan even poetsen zijn, maar ook even krabben. Kijk eens in wat voor situaties jouw kat dit doet en, als je het veel ziet, iets kunt veranderen aan die situatie.

Tip 2 Overmatig wassen

Katten kunnen zichzelf ook teveel likken waardoor er kale plekken ontstaan. Er wordt vaak gedacht dat kaallikken door stress komt. De belangrijkste oorzaak van overmatig verzorgingsgedrag is echter lichamelijk en niet psychisch. Onderzoek laat zien dat bij katten die verdacht worden van ‘stresslikken’ in 76% van de gevallen na uitgebreid medisch onderzoek een fysieke oorzaak werd gevonden. Denk aan jeuk, voedselallergie, pijn of urinewegproblemen. Ga dus altijd naar de dierenarts als jouw kat zichzelf kaal likt.

Tip 3 Likken aan de neus              

Als een kat zijn tong even naar zijn neus brengt, ook wel tongelen genoemd, is er sprake van een kortdurend stressmoment. Niets om van te schrikken, het kan een normale reactie zijn op iets in de omgeving, bijvoorbeeld het zien van een hond. Als jouw kat dit vaak doet dan is er misschien wel iets aan de hand. Is er misschien een nieuwe kat in huis gekomen of een andere verandering waar jouw kat moeite mee heeft? In dat geval kan een kattengedragstherapeut helpen.

Dit stukje verscheen eerder in het maandblad Ditjes & Datjes.

Loading