Mijn kat bijt

Als je wilt weten waarom je kat bijt, is het belangrijk om te begrijpen wat je kat probeert te zeggen. Bijtende katten willen vaak dat je stopt met iets, bijvoorbeeld met aaien of vasthouden. Dat kan zijn omdat ze pijn hebben, of gestrest of angstig zijn, maar ook omdat ze aanrakingen niet (meer) fijn vinden.

Bijten bij pijn of stress

Een kat die pijn heeft kan agressief worden als je hem nadert of aanraakt. Door te bijten probeert hij je op afstand te houden. Laat een kat die opeens agressie vertoont dus altijd onderzoeken door de dierenarts. Ook bij stress kan een kat sneller geïrriteerd zijn en daardoor agressief reageren. Hij heeft zijn aandacht nodig om de stressvolle situatie het hoofd te bieden en kan fysiek contact er op dat moment niet bij hebben. Pak je kat dus niet op als er sprake is van stress.

Bijten uit angst

Katten kunnen ook bijten als ze bang zijn en zich in het nauw gedreven voelen. In dat geval zal je kat er waarschijnlijk ook bij blazen. Zowel het blazen als het bijten zijn bedoeld om je uit zijn buurt te houden. De meest voorkomende oorzaak van angst is een beperkte socialisatie. Het kan dus zijn dat jouw kat niet gewend is aan mensen(handen) en aaien of oppakken. Maar het kan ook zijn dat er een keer iets heel vervelends is gebeurd waardoor de kat bang is geworden.

Bijten tijdens aaien

Niet alle katten houden van aaien of ze vinden aaien wel fijn maar niet te lang of niet op bepaalde plekken. Als je kat tijdens het aaien bijt, wil hij dat je stopt met aaien. Het bijten lijkt soms uit het niets te komen, maar als je de lichaamstaal van je kat leert lezen, kun je het zien aankomen. Een kat die niet (meer) geaaid wil worden maakt een terugtrekkende beweging, bijvoorbeeld met zijn hoofd, draait zijn oren en zwiept met zijn staart. Als je zijn lichaamstaal respecteert en dus ophoudt met aaien, voorkom je dat je kat bijt.

Bijten tijdens het spelen

In bovenstaande situaties bijt de kat omdat hij iets wil stoppen. Soms bijten katten echter om een andere reden. Bij spel kunnen katten namelijk ook bijten in handen, voeten of zelfs gezicht. Vaak zijn dit katten die als kitten geleerd hebben dat met handen spelen oké is. Je handen worden dan door de kat gezien als een speeltje. Ook kunnen ze door te bijten een reactie bij je uitlokken, bijvoorbeeld weggeduwd worden. Een kat kan hierdoor denken dat jij ook wil spelen en dat hij nu aan de beurt is om je ‘aan te vallen’. Gebruik dus nooit je handen om te spelen, speel met lange speelhengels en houd je handen tijdens het spel buiten bereik van je kat.

Als je hulp nodig hebt voor je bijtende kat en de dierenarts heeft een medische oorzaak uitgesloten, kun je altijd contact opnemen met een gediplomeerde kattengedragstherapeut.

Deze blog verscheen eerder op Verhuisdieren.nl.

Loading